При слові «лаванда» більшість з нас уявляють приголомшливі безкраї поля з романтичної листівки. Деякі згадають вишуканий парфум або заспокійливий аромат вечірньої ванни. І тільки деякі знайомі з іншою стороною цієї чудової рослини. Численними дослідженнями була доведена користь лаванди в медицині і косметології, її цікаві властивості знайшли застосування в побуті та кулінарії.
Рослина лаванда
Lavandula - багаторічний чагарник. У дикому вигляді росте на півдні Європи, в Аравії, Індії, зустрічається в північній і східній Африці, росте в Австралії і на Канарських островах. Зараз нараховують 47 видів і кілька гібридів цієї рослини.
Є морозостійкі сорти невеликих (до 50-60 см) вічнозелених кущиків близько метра в діаметрі. В середині літа на них розпускаються колосовидні суцвіття від ніжно-синього до насичено-фіолетового відтінку. У медицині, косметиці та кулінарії використовуються тільки деякі з них. Найбільш затребувана - лаванда звичайна або лаванда справжня (істинна).
Декоративні та культурні форми зустрічаються в садах всього світу. Багато виробників косметичних та лікарських засобів мають свої поля лаванди. Найбільші плантації знаходяться у Франції. В українських Карпатах фірма «Надія» також вирощує цю чудову рослину у власному органічному саду, отримуючи екологічну сировину для своєї продукції.
Лаванда - це дивовижний дар природи, що володіє цілющими властивостями. Люди приписували цим квітам магічний вплив, вважали оберегом. Римляни дуже цінували цю рослину. Всупереч тому, що купити лаванду міг дозволити не кожен громадянин, вони не відмовляли собі в задоволенні приймати ванни і додавати квіти у воду для миття рук. Назва рослини походить від латинського «Lava» - мити. Хоча ще в Пісні Соломона вона згадується як інгредієнт для священної мазі.
Знали про її лікувальну силу і стародавні греки, а в 14-му столітті лавандові духи наділяли приворотною дією. Люди вірили в здатність цієї ароматної трави зберігати молодість і красу.
Сьогодні вже доведено корисні властивості лаванди при використанні:
• у медицині;
• у косметичній сфері;
• у кулінарії;
• у повсякденному житті.
Оспівана у віршах, легендах, картинах та інших творах мистецтва, ця рослина має серйозне практичне застосування.
Цілющі властивості
До наших часів дійшли безліч рецептів ліків, де головним компонентом служить лаванда. Користь від неї не залишилася непоміченою. Лавандовий напій прописували жінкам для плодючості. Пізніше вчені підтвердили наявність в складі лаванди естрогенних речовин.
І зараз народна медицина успішно користується лавандою.
Наприклад, настій з подрібнених квіток приймають при бронхіті. Відвари з гілочок - при простудних захворюваннях, а з листя - для зняття зубного болю. Воду з лавандою втирають при мігрені. При сухій екземі рекомендують купити лаванду і зробити мазь з настоянки квіток з оливковою олією. Засоби на основі цієї чудової травички рекомендують при подагрі і для лікування ревматизму. А сиропи і нектари - при хворобах серцево-судинної системи, при головних болях, безсонні і стресах.
З давніх-давен вважається, що запах лаванди зменшує родову біль і працює як антидепресант. І це не тільки «бабусині рецепти». В Японії експерименти показали, що аромат лаванди зменшує кількість помилок розумової праці у працівників на 20%.
Лаванда користь
Знаменитий доктор Паркінсон називав цю рослину засобом від всіх хвороб голови і мозку.
Але область застосування лаванди в медичних цілях набагато ширша:
• її часто рекомендують як заспокійливий засіб;
• вона допомагає в боротьбі з безсонням та істерикою;
• діє як знеболююче при головних болях і мігрені;
• має жовчогінні властивості;
• здатна нормалізувати роботу печінки та жовчного міхура;
• благотворно впливає при аритміях і тахікардії;
• корисна гіпертонікам;
• сприяє зміцненню імунітету;
• використовується як антисептик;
• застосовується як спазмолітичний засіб.
Застосування препаратів на основі квіток і листя не мають медичних протипоказань (на відміну від масла). Єдине протипоказання - особиста непереносимість. Обережно потрібно використовувати лаванду під час вагітності. Не рекомендується також комбінувати з йодом і залізом.
Лавандова кулінарія
Користь лаванди очевидна. Крім медичних цілей, її властивості використовуються в кулінарії. І це не тільки чай. Ця рослина звична на кухні італійців та іспанців. На півдні Франції це приправа для салатів і соусів. Її додають в овочеві та грибні страви, вдало доповнює смак баранини і риби.
У Провансі влаштовують цілий фестиваль. Там можна спробувати лавандову ковбасу, сир і паштет, печиво, вино, мед і конфітюр, а також лимонад, чай і морозиво з «фіолетовим» смаком. Стовчену суху лаванду американці застосовують замість перцю, використовують як добавку до зеленого чаю та інших напоїв на травах. Її можна знайти в старих рецептах приготування мочених яблук.
Купити нектар з лаванди
Нектар з лаванди
Лаванда відмінно втамовує спрагу. Лимонад з лавандою має неймовірний смак. Також, можна просто додати нектар з лаванди до води і пити.
Випічка - це одне з популярних застосувань лаванди. Вироби з додаванням нектару з лаванди стануть коронним номером будь-якого частування.
Лавандовий нектар від кулінарів фірми "Надія" виготовлений із натуральних квітів із власного органічного саду. Відомий аромат, злегка терпкий солодкий смак - ідеально підходять для сиру, млинчиків, морозива і як ароматизатор для крему або глазурі. А можна просто додати ложечку в улюблений чай.
Нектар з лаванди зберігає всі корисні властивості рослини. Замовити цілющий нектар з лаванди можна в інтернет-магазині Делікатес.