Корисні властивості гарбуза

Вважається, що гарбуз став домашньою ягодою близько семи тисяч років тому. Насіння саме такого поважного віку було виявлено в Мексиці. Уже тоді була відома корисність гарбуза. Його знаходять у складі древнього приворотного зілля, в рецептурі різних настоянок (від виведення веснянок до зцілення зміїних укусів). Гарбузовий сік вживали при безсонні, вважали потужним афродизіаком.

користь гарбуза

Зараз відомо більше 200 їстівних сортів цієї рослини (з 800). Ботаніка визначає гарбуз як ягоду. Але крім десертів, з неї готують чималу кількість і несолодких страв. Тому більшість звично називає гарбуз овочем.
Росте ця красуня практично скрізь (крім Арктики і Антарктики) і є в національних меню майже всіх країн світу. І це не дивно, люди давно оцінили поживність, корисні властивості гарбуза і смакові якості цього продукту.

Цікавий гарбуз

Цей плід - найбільша ягода. Зафіксований рекорд в книзі Гіннесса - 821кг! З серпня по листопад - найкраща пора для приготування гарбузових делікатесів з нового врожаю. Зі свіжих плодів виходять чудові крем-супи, ароматні запіканки, пиріжки, що тануть у роті, а також смачні легкі каші.

Гарбуз, корисні властивості якого не втрачаються навіть при довгому зберіганні, один з найуживаніших плодів у світі. Найбільші виробники гарбуза - США, Мексика, Індія, Китай. Не менш популярний він і в Європі, де деякі його сорти були відомі задовго до відкриття Америки.

Гарбуз - невід'ємна частина української культури, традицій і, звичайно, кухні. У нас ним нікого не здивуєш, тому акцент робиться на якість плодів, від якого залежать корисність і смакові характеристики кінцевого продукту. Так, кулінари фірми «Надія» використовують для своєї продукції натуральну сировину, вирощену у власному саду із застосуванням тільки органічних методів.

Замовити гарбузово-апельсиновий джем

Користь гарбуза для організму

Незважаючи на те, що гарбуз майже на 90% складається з води, він володіє неймовірним набором корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. В його складі:
• натрій;
• калій;
• селен;
• кальцій;
• вітаміни груп А, Е, К, F, С, PP і D;
• залізо;
• магній;
• сірка;
• йод;
• кобальт;
• цинк;
• фосфорна, лінолева і кремнієва кислоти;
• фітостероли.

Гарбуз - «чемпіон» за вмістом заліза. В його м’якоті знаходиться такий рідкісний вітамін як Т, необхідний людям з анемією і гемофілією. Карнітин бере активну участь в транспортуванні жирних кислот, зберігаючи в клітинах глікоген, і цим захищаючи від атеросклерозу.

Завдяки каротину, вживання цієї ягоди корисне для зору. Велика кількість клітковини позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і травлення в цілому. Незаперечна користь гарбуза для гіпертоніків: його антиоксидантні властивості, здатність чистити організм від холестерину і токсинів сприяють нормалізації кров’яного тиску.
Рекомендований гарбуз і як профілактичний засіб від пієлонефритів і навіть онкології. Ще наші предки використовували гарбуз як ліки при порушеннях сну і запаленнях. Відомі також його сечогінні властивості і здатність підвищувати опірність організму до хвороб (імунітет).

harbuse 800 2

Користь гарбуза для чоловіків

Крім загального впливу, є ще й унікальний вплив гарбуза на чоловічий організм, так як він містить кальцій, цинк, фосфор, амінокислоти, вітаміни та антидепресанти. Гарбуз допомагає швидко відновити сили, а також:
• сприяє лікуванню проблем потенції;
• попереджає облисіння;
• допомагає при простатиті;
• підвищує шанси зачати дитину;
• служить профілактикою хвороб сечостатевої системи.

Користь гарбуза для жінок

Жіночий і чоловічий організми різні. Проте, гарбуз також корисний і для прекрасної статі. Особливо він рекомендований в сирому і запеченому вигляді, а також як гарбузовий фреш. Вся справа в його антизапальній дії. Гарбуз застосовують при вагініті, ерозії шийки матки, інших жіночих запаленнях. Він сприятливо впливає на лікування безпліддя. Вагітним радять вживати гарбуз для поповнення вітамінів і мікроелементів, як профілактику анемії. Гарбуз знімає неприємні симптоми при менопаузі, нервове напруження.

«Помаранчева дієта»

Лікувальні властивості гарбуза на цьому не закінчуються. Найпотужніший удар по зайвій вазі - дієта на основі гарбузових страв. Вітамін Т (карнітин), який рідко зустрічається в інших продуктах, грає важливу роль в обміні речовин, а також прискорює ці процеси в організмі (наприклад, синтез білка). Він сприяє кращому і швидшому засвоєнню жирної їжі, знімаючи навантаження з шлунка і перешкоджаючи ожирінню.
Клітковина чистить від шлаків, видаляє зайву рідину із тканин. Прискорюється метаболізм.
Гарбузова дієта - дієвий засіб для схуднення: при всій її корисності, вона містить всього 25-26 калорій на 100 грам м'якоті.

Гарбуз в медицині: офіційній та народній

Офіційна медицина, слідом за народною, визнає за гарбузом безліч цілющих і просто корисних властивостей.
Гарбуз здавна «прописували» при захворюваннях від недокрів'я (анемії). Вітамін Е (альфа-токоферол), що міститься в м'якоті, здатний піднімати рівень гемоглобіну в крові. Сучасною наукою доведено користь гарбуза при:
• захворюваннях серцево-судинної системи;
• артритах, остеохондрозах;
• очищенні організму від токсинів;
• неврологічних хворобах;
• лікуванні нирок, сечостатевої системи, шлунково-кишкового тракту;
• безсонні.
Гарбуз сприяє виробленню серотоніну, зміцненню кісткової тканини і суглобів, може знімати больовий синдром при сечовипусканні. Це прекрасний антиоксидант і антидепресант. Знижує ризик тромбозу і ракового переродження клітин.

варення з гарбуза

А ще це смачно

Говорячи про користь гарбуза, не варто забувати про його пряме призначення - смачну та здорову їжу. Чого тільки з нього не готують. Каші з додаванням круп або без них, гарячі страви з м'ясом, тушкованими овочами, зеленню або грибами. Супи-пюре, запіканки, начинки для пирогів, равіолі, млинців і багато іншого. Надзвичайно смачна випічка з додаванням гарбузового насіння.

Гарбуз універсальний, може поєднуватися практично з усіма продуктами в несолодкому і солодкому варіанті. Різноманітності гарбузових десертів може позаздрити будь-який фрукт: кекси, мармелад, пюре, цукерки, цукати, рахат-лукум, пастила і, звичайно ж, варення і джеми.
Причому не тільки «соло». Гарбуз прекрасний в тандемі з традиційними яблуками, грушами, морквою, сливами, обліпихою, смородиною. Оригінальні, незвичайні і деколи екзотичні на смак комбінації - з бананами, цитрусовими, імбиром, інжиром, курагою. Варення може служити начинкою, топінгом для морозива або напоїв. Причому це не тільки неймовірно смачно. Корисні властивості гарбуза зберігаються і після термообробки.

Найкращим серед гурманів вважається смакове поєднання гарбуза з апельсином. Процес приготування нескладний, але вимагає уваги і якісних інгредієнтів. Ніжні й ароматні ласощі починаються з правильного вибору плодів гарбуза і апельсинів. Далі найбільш трудомістка частина - очищення від шкірки і насіння, нарізка щільної м'якоті і саме приготування.

А можна просто замовити. Адже, все це вже зроблено для вас в гарбузово-апельсиновому джемі від кулінарів фірми «Надія», з ідеально підібраними пропорціями, який можна придбати на сайті www.delikates.ua з доставкою в будь-який куточок України.