Короваї

Критерій сортування
Виробник:
NADIYA

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor1

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor2

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor3

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor4

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor5

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor6

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor7

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor8

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor10

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor11

для замовлень:
050 339 23 50

Артикул: kor12
виводити по:

Весільні короваї в Івано-Франківську

Віддавна жодна важлива подія традиційно не могла відбутися без особливого хліба. Це один зі значущих компонентів української культури. Коровай - це об'єднувальний елемент всіх дій, з яких створювався український весільний обряд. Для кожного етапу використовувався обрядовий хліб з особливим декором. Однак коровай був і є основним традиційним символом весілля, без якого неможливі головні події свята: благословення молодят, покриття нареченої, обряд з'єднання двох родів, та інші дії.
Зараз старовинні обряди зазнали деяких змін. Але участь в них святкового хліба залишилась незмінною. Й досі весільний коровай в Івано-Франківську, та інших куточках країни, відіграє важливу роль на сватанні або коли зустрічають сватів, під час викупу, на вінчанні чи при “розписі”.
Традиційні прикраси відрізняються в різних регіонах. Незмінним залишається лише вкладений в ці символи сенс і побажання молодятам любові та злагоди, діточок та здоров'я, доброї долі й достатку.
Батько та пара, лежень й теремок, гуси, гілочка та ріжки, шишка – це все назви хлібів для весільних ритуалів. Кожен був потрібен для певних дій багатогранного українського весілля.
Свататися ходили з житнім хлібом, який староста намагався тишком підкласти на стіл, а мати пильнувала, щоб ані крихти не зникло. Бо у випадку незгоди дівчини, вона мала повернути його до останнього шматочка.
Запрошували гостей на весілля за допомогою іншої випічки. Це був прикрашений калач, який ще звався гусаком або шишкою. Коровайницям, що пекли головний коровай, під відповідні співи підносили голубків (гуси). Зміна статусу юнаком та дівчиною супроводжувалася особливим хлібом - гілочкою (так званий терн або дівоцтво). Верч - невеличка хлібинка із шишкою для старости на весіллі. Пара (коровай) вважався магічним символом, який надає благословення на діточок і щастя у подружньому житті. Прямокутну пряху дарували матері, в якої забирають дочку до молодого. А після весілля молодий вшановував тещу лежнем, а молода дружина підносила такий самий хліб свекрові.
Зараз на сучасні церемонії вважається достатнім замовити весільний коровай в Івано-Франківську тільки один, яким зустрічають новостворену пару після вінчання чи одруження. І його розміру вже не надають великого значення. Але раніше величина весільного хліба символізувала кількість благ, які очікують молоду сім'ю. Були навіть випадки, коли доводилося частково розбирати піч, щоб дістати коровай цілим.

Весільні короваї в Івано-Франківську та символи долі

Ця хлібина мала дуже велике ритуальне значення. По тому, як вийшов коровай, гадали, яким буде життя в молодих. Якщо він репне, то подружжя розійдеться, а вийде гарним, то так пара й буде жити. Погано піднявся - труднощі в родині. Підгорить чи його перекосить - не буде щастя. Старі люди говорять, що іноді пекли декілька короваїв, проте життя все одно складалося по першому.
Завдяки чудовим майстриням компанії «Надія», коровай на весілля з Івано-Франківська ніколи не підведе.
Задля щасливої долі прикрашали коровай «магічними» знаками:
• коси - єднання двох доль;
• колоски - на добробут і достаток;
• гілочки калини - символи кохання, щастя, появи діточок;
• виноград - родючість;
• голуби - кохання, самі наречені;
• лебеді - вірність;
• рослинний декор - багатозначний символ заможності, процвітання.
Найбільша квітка (шишка або ружа) зазвичай поміщалася посередині короваю та символізувала зрілість й готовність молодих вступити у шлюб. А хвилясті безкінечники (складені вдвоє джгути), що утворюють хрест - безперервність роду.
Коровай ставили на головне місце весільного столу, прикрашаючи застілля. А наприкінці його різали на частини та дарували запрошеним і родичам:
• верхівка - молодятам;
• середина - для родичів;
• низ - для гостей;
• основу (“підошва”), в яку часто запікали монети - музикантам.
На прикрашені весільні короваї в Івано-Франківську ціна може бути різною. Консультації стосовно замовлень можна отримати за телефоном 050 339 23 50.

Святковий хліб для інших подій

Хліб в українській культурі завжди займав особливе місце. Святковий коровай пекли не тільки на весілля. Він був присутній і на новосіллі, хрестинах, привітанні поважних гостей. Ці традиції не так поширені, але все ж таки ще зберігаються й набувають нового сенсу.
Замовляють короваї навіть на дитячі свята: “Золота осінь”, “Свято врожаю”. Й для кожного випадку коровай прикрашають по різному. Звісно, на ювілейному хлібі немає весільної символіки. Проте, духмяні з чудовою скоринкою та дивовижним оздобленням короваї від “Надії”, випечені з повагою до стародавніх традицій, стануть справжньою окрасою на будь-якій події.